Dziś przedstawię przepis na piernik z marchwi po Łódzku,ale zacznę może trochę od historii :
Wiadomo,że tradycja pieczenia pierników sięga odległych lat i były to pierniki przede wszystkim z miodem.
Ze względu na to,że kiedyś mód był towarem deficytowym wymyślono taki przepis na piernik,który by smakiem i zapachem przypominał miodowe pierniki,ale miodu tam by nie było.
Tradycja owego pieczenia piernika pochodzi z okolic Dmosina i Głowna i sięga kilku pokoleń.
Składniki:
2 szklanki marchwi utartej drobno na tarce
5 jajek
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
pól łyżeczki soli
Przygotowanie:
Jajka utrzeć z cukrem. Dodawać stopniowo poszczególne składniki: mąkę, olej, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól i utartą marchew.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 1 godzinę.
Wiadomo,że tradycja pieczenia pierników sięga odległych lat i były to pierniki przede wszystkim z miodem.
Ze względu na to,że kiedyś mód był towarem deficytowym wymyślono taki przepis na piernik,który by smakiem i zapachem przypominał miodowe pierniki,ale miodu tam by nie było.
Tradycja owego pieczenia piernika pochodzi z okolic Dmosina i Głowna i sięga kilku pokoleń.
Składniki:
2 szklanki marchwi utartej drobno na tarce
5 jajek
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
pól łyżeczki soli
Przygotowanie:
Jajka utrzeć z cukrem. Dodawać stopniowo poszczególne składniki: mąkę, olej, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól i utartą marchew.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz