Jedną z podstawowych gotowanych potraw na wsi były różnego rodzaju zupy.
Ze względu na ogólnie panującą biedę, zupy gotowano z najtańszych i
najłatwiej dostępnych składników. Tradycyjną potrawą codzienną jedzoną w
Polsce środkowej, często na śniadanie, był kapłonek,czyli wodzianka.Wodzianka to zupa przyrządzona z czerstwego chleba
pokrajanego w kostkę, zalanego wrzątkiem, z dodatkiem roztartego z solą
czosnku i tłuszczu, najlepiej smalcu ze skwarkami. Zupa ma cenne substancje
odżywcze takie jak: błonnik, witaminy i sole mineralne. Dzięki czemu
jest potrawą pożywną, lekkostrawną i sycącą, doskonałą jako danie
spożywane rano, przed rozpoczęciem ciężkiej pracy. W niektórych
regionach Polski wodzianka nazywana była rosołem na siekierze. W
Brzezińskiem gotowano taką polewkę zwaną ślepym rosołem względnie
rosopitkiem, w Łowickiem i na innych terenach Polski środkowej rosołkiem
lub gapim rosołem. Gotowano go na skórce słoniny, z listkiem laurowym,
włoszczyzną lub kminkiem. Chleb używany do kapłonka powinien być
czerstwy, żytni, z dobrze wypieczoną skórką – wtedy zupa posiada
charakterystyczny dla tej potrawy aromat i lekko kwaskowy smak. Ponadto,
by kapłonek był smaczniejszy i uzyskał odpowiedni kolor używa się
śmietany. Z przypraw używane są tylko podstawowe tzn. sól i pieprz, a to
ze względu na tradycyjne przygotowanie potrawy, która była potrawą
ubogich na przednówku.
A oto przepis
Składniki:
Czerstwy chleb kroimy w kostkę, wkładamy do talerza i zalewamy wrzątkiem.Na patelni rozpuszczamy smalec ze skwarkami, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i chwilę smażymy.Czosnek ucieramy z solą.Do zupy dodajemy smalec ze skwarkami i cebulę oraz utarty czosnek z solą. Całość doprawiamy pieprzem.Dla lepszego smaku dodajemy śmietanę.
A oto przepis
Składniki:
- 1 kromka czerstwego chleba
- 1 łyżka smalcu ze skwarkami
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Czerstwy chleb kroimy w kostkę, wkładamy do talerza i zalewamy wrzątkiem.Na patelni rozpuszczamy smalec ze skwarkami, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i chwilę smażymy.Czosnek ucieramy z solą.Do zupy dodajemy smalec ze skwarkami i cebulę oraz utarty czosnek z solą. Całość doprawiamy pieprzem.Dla lepszego smaku dodajemy śmietanę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz