czwartek, 24 października 2013

Knedle ziemniaczane z truskawkami, serwowane z młodą kapustą

A teraz typowo "bałuckie"danie,dlaczego?Ponieważ od urodzenia jestem (jak to się mawia)bałuciarą :-)i chciałabym właśnie taką propozycję Wam przedstawic

Składniki
- ziemniaki ugotowane i zmielone: 1 kilogram
- mąka: 200 gramów
- jaja: 2 sztuki
- truskawki: 400 gramów
- sól: 1 szczypta
- bułka tarta: 2 łyżki
- masło: 3 łyżki
- młoda kapusta: 1 sztuka
- słonina: 60 gramów
- cebula: 2 sztuki
- cukier: 2 łyżki
- sok z cytryny: 1 łyżka

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 80 min.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do ziemniaków dodać mąkę, jaja, szczyptę soli. Zagnieść ciasto.Z ciasta uformować wałek i pokroić go na niewielkie kawałki. Z kawałków ciasta uformować okrągłe placuszki.Truskawki oczyścić z szypułek. Na każdym placuszku ułożyć po 1 dużej truskawce. Ciasto zlepić i nadać mu okrągły kształt.Knedle wkładać do osolonej wrzącej wody i gotować około 3 minut do momentu, gdy knedle wypłyną na wierzch.Bułkę tartą podsmażyć na maśle, polać nią knedle i posypać cukrem.
Przygotowanie młodej kapusty:
Kapustę oczyścić, poszatkować i sparzyć wrzącą wodą. Na patelni stopić słoninę. Cebulę obrać, posiekać i zarumienić ze słoniną, dodać kapustę, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Kapustę dusić 20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz