poniedziałek, 18 listopada 2013

Miód Ziemi Brzezińskiej

Pszczoły w polskiej kulturze otaczano od zawsze szczególnym szacunkiem.Pozyskiwanie miodu pszczelego w brzezińskiem jest tradycją, często rodzinną i wielopokoleniową trwającą od co najmniej lat 20-tych XX w. Sprzyjającymi warunkami do pozyskania miodu na ww. terenie są dorzecza rzek, łąki, zakrzaczenia śródpolne z miododajnymi wierzbami, lipami i akacjami.Gospodarstwa pszczelarskie produkujące Miód Ziemi Brzezińskiej, Wzniesień Łódzkich i Rawki znajdują się na terenie obecnych gmin: Brzeziny, Dmosin, Głuchów, Głowno, Jeżów, Koluszki, Stryków, Rogów, Rawa Mazowiecka, Żelechlinek oraz miast Koluszki, Brzeziny, Rawa Mazowiecka. Tradycyjne miody powstają w niezmieniony od lat sposób. W zależności od pory roku i związanych z tym okresów kwitnienia poszczególnych roślin, wyróżniany jest miód wiosenny, letni i jesienny.
Konsystencja:
Akacjowy – płynna, lepka i gęsta.
Lipowy – płynna lub skrystalizowana.
Wielokwiatowy – płynna lub skrystalizowana, niejednolita, gruboziarnista.
Nektarowo-spadziowy – lepka, gęsta lub skrystalizowana, nierównomierna.
Rzepakowy – lepka i gęsta.
Smak i zapach:
Akacjowy – bardzo słodki, aromatyczny oraz delikatny.
Lipowy – smak dość ostry często lekko gorzkawy o intensywnym zapachu kwiatów lipy.
Wielokwiatowy – zróżnicowany w smaku i zapachu, niekiedy dominuje smak określonego nektaru, np. lipy. Nektarowo-spadziowy – łagodny z żywicznym aromatem. Zapach słaby, lekko korzenny.
Rzepakowy – smak łagodny, nieco mdły i lekko gorzkawy. Zapach słaby, zbliżony do zapachu kwiatów rzepaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz