środa, 3 października 2012

Zalewajka

Zalewajka z zasmażkąZalewajka to najbardziej znana zupa w polskiej kuchni ludowej wywodząca się z Łodzi i jej okolic. W XIX wieku stanowiła obok żurów i barszczy główną potrawę spożywaną o każdej porze dnia, zaczynając od śniadania. Powodem tak częstego przygotowywania zalewajki była nie tylko prostota wykonania tej potrawy, ale również fakt, że była ona sporządzona z najbardziej powszechnych i dostępnych składników, takich jak ziemniaki, cebula i zakwas, czasami suszone grzyby.
Przedstawię dzisiaj Wam Zalewajkę:
Składniki(4-6 osób):
  • 2-3 białe kiełbaski
  • 2-3 marchewki (może być też dodatkowo inna włoszczyzna np. pietruszka czy seler)
  • 1 duża cebula
  • ½ główki czosnku
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • odrobina cukru i soli
  • dużo suszonego majeranku (3-4 spore szczypty - ile, kto lubi)
  • mały kubeczek śmietany 12% lub 18%
  • 3 - 4 ziemniaki
  • ½ litra zakwasu
Do sporego garnka z wodą wrzucić kiełbasę, obrane i pokroje w mniejsze kawałki warzywa. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, odrobinę soli i cukru. Gotować około 1,5 – 2 godzin. Po tym czasie z wywaru wyłowić kiełbasę, warzywa i przyprawy. Obrane ziemniaki pokroić w drobną kostkę i wrzucić do wywaru. Jak się ugotują dodać zakwas i zagotować. Następnie połączyć ze śmietaną (wlać trochę gorącej zupy do śmietany i w ten sposób ją najpierw zahartować). Ponownie zagotować. Kilka kawałków ugotowanej marchewki lub innych warzyw pokroić również w drobną kostkę i dorzucić do zupy. Można dodać także 2-3 ugotowane wcześniej rozgniecione ząbki czosnku. Kiełbaski obrać z flaczka, także pokroić w kosteczkę i zagotować z zupą. Na koniec dodać majeranku i ewentualnie innych przypraw jeśli to konieczne.
 
Jak zrobić zakwas:
Składniki:
 
  • 10 łyżek mąki żytniej razowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1,5 szklanki (375ml) letniej wody
  Wszystkie składniki umieścić w naczyniu - szklanym lub ceramicznym. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na 2-3 dni. Gotowy zakwas można poznać po zapachu , ew. można też spróbować, czy jest kwaśny. Natomiast na wierzchu powinna pojawić się piana. Gotowy zakwas należy przelać do butelek i przechowywać w lodówce, do 2 tygodni:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz