
Przedstawię dzisiaj Wam Zalewajkę:
Składniki(4-6 osób):
- 2-3 białe kiełbaski
- 2-3 marchewki (może być też dodatkowo inna włoszczyzna np. pietruszka czy seler)
- 1 duża cebula
- ½ główki czosnku
- liście laurowe
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
- odrobina cukru i soli
- dużo suszonego majeranku (3-4 spore szczypty - ile, kto lubi)
- mały kubeczek śmietany 12% lub 18%
- 3 - 4 ziemniaki
Do sporego garnka z wodą
wrzucić kiełbasę, obrane i pokroje w mniejsze kawałki warzywa.
Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, odrobinę
soli i cukru. Gotować około 1,5 – 2 godzin. Po tym czasie z
wywaru wyłowić kiełbasę, warzywa i przyprawy. Obrane ziemniaki
pokroić w drobną kostkę i wrzucić do wywaru. Jak się ugotują
dodać zakwas i zagotować. Następnie połączyć ze śmietaną
(wlać trochę gorącej zupy do śmietany i w ten sposób ją
najpierw zahartować). Ponownie zagotować. Kilka kawałków
ugotowanej marchewki lub innych warzyw pokroić również w drobną
kostkę i dorzucić do zupy. Można dodać także 2-3 ugotowane
wcześniej rozgniecione ząbki czosnku. Kiełbaski obrać z flaczka,
także pokroić w kosteczkę i zagotować z zupą. Na koniec dodać majeranku i ewentualnie innych przypraw jeśli to
konieczne.
Jak zrobić zakwas:
Składniki:
- 10 łyżek mąki żytniej razowej
- 2 ząbki czosnku
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 1,5 szklanki (375ml) letniej wody
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz